The Centrifuge Camera - Bucket Design Updates

By Macsylver on donderdag 7 juli 2022 11:48 - Comments (9)
Category: Centrifuge, Views: 1.611

In de afgelopen twee tweakblogs (1 - 2) heb ik jullie geïntroduceerd met het project The Centrifuge Camera. In de geplaatste filmpjes konden jullie zien hoe verschillende monsters gescheiden werden onder 2500 keer de zwaartekracht van de aarde.

Om deze registratie te verbeteren is er achter de schermen druk gewerkt aan een aantal updates voor The Centrifuge Camera. Bij deze updates lag de focus voornamelijk op de volgende punten die waren benoemd in de voorgaande blogs als "verbetering nodig".

- Camera Scherpstellen, uitlijning & plaatsing.
- Egale achtergrond (wit, grijs, zwart en of chroma key)
- Belichting (vooral bovenste gedeelte van de reageerbuis)

Andere genoemde punten waren in het voorgaande proces van kleine iteraties al verholpen.

- Betere fixatie van buishouder om de kans op monster beweging te verkleinen
- Blokkeren van de status-LED's op de cameramodule (reflectie in reageerbuis)
- Reageerbuisjes van hogere kwaliteit, deze zijn helaas behoorlijk bekrast en gaan soms kapot

Echter de combinatie van de 3 openstaande gewenste verbeteringen kosten wat meer tijd en moeite.
In de onderstaande foto kun je het verschil zien van de afgelopen tijd.

https://cdn-images-1.medium.com/max/720/1*ieDdUP-VSGGDYDkZnKHsEQ.jpeg

- [links] De "eerste" bucket houder met inserts te zien die ik gebruikt heb in de video registraties. Een complete donkere bucket met inserts (Uiteraard heb ik nog veel meer voorgaande versies gemaakt echter zie ik dit als het nieuwe "0 punt" waar uit de volgende verbeteringen moeten plaatsvinden). Voor de verlichting van het monster is er in de deksel van de centrifuge een led ring geplaatst die door de reflecties uiteindelijk het licht vanuit de bovenkant in de bucket schijnt.

- [midden] Dezelfde donkere bucket met inserts echter bij deze is er nu een led-paneel aan de achterkant dat het monster geplaatst. Waardoor deze niet alleen van de bovenkant wordt belicht maar nu ook vanaf de achterkant.

- [Rechts] De laatste iteratie een witte versie van de bucket en inserts. Net als de middelste bucket heeft deze een led-paneel aan de achterkant en lichtinval aan de bovenkant van het monster.

Daar ik in de afgelopen maanden alleen maar gewerkt heb met een donkere bucket is mijn voorkeur geneigd naar het donkere totaalbeeld. Prettiger voor de ogen en meer contrast en daardoor "ambiance. Esthetiek zou echter op de tweede plaats moeten staan en functionaliteit is hierin van groter belang als we in de toekomst beter inzicht willen vergaren over de monsters die in de centrifuge gaan. Het volgen van de deeltjes in de verschillende monsters is hierin van groter belang. De uniformiteit van de witte bucket helpt hier dan ook enorm is mijn verwachting.

Misschien moet ik echter gewoon gaan voor alle bovenstaande opties en deze in de komende iteraties nog verder verbeteren.

Geplande opvolgende updates:
- De rechter bucket is de nu meest recente bucket, hierin zal ik proberen de uitlijning te verbeteren zodat monster en camera zo parallel mogelijk ten opzichte van elkaar komen te staan. Daarnaast zou ik het framework van de camera moeten verstevigen zodat deze nog minder vervormd / verplaatst door de g-krachten. Hopelijk helpt dit alles om de toch al lastige ultragroothoek / fisheye op zijn plek te houden voor een minder vertekend beeld.

- De geupdate versie van de rechter bucket zal ik dan uiteindelijk gebruiken voor het design van de middelste bucket met daarbij het idee om het licht als een complete ribbon van boven naar beneden door midden van het beeld te laten lopen, als dit lukt is er ook wat meer uniformiteit en is er wat meer zicht ook op de bodem van de buis.

- De meest linker bucket zal dan hetzelfde kunnen zijn als de middelste echter zonder led panelen.

Hoe dan ook, de focus en uitlijning zal komende tijd nog wel een probleem blijven daar het parallel krijgen van de camera (met een ultra groothoek / fisheye lens) met het monster met de aanwezige ruimte een flinke uitdaging is wanneer ook deze onder de G-krachten onderhevig is aan (miniscule) verplaatsingen.

Zoals gezegd heb ik een lichtelijk vooroordeel over de bucket keuze dus ben erg benieuwd naar jullie keuze als het gaat om kleur en licht opties.

Daarnaast hoor ik het graag als mensen nog leuke ideeën of inhoudelijke feedback / tips hebben om het eindresultaat te verbeteren.

Volgende: 🧪 Zalmforel eitjes in hyperzwaartekracht 24-07 🧪 Zalmforel eitjes in hyperzwaartekracht
Volgende: The Centrifuge Camera - Will it separate? 05-02 The Centrifuge Camera - Will it separate?

Comments


By Tweakers user EJlol, donderdag 7 juli 2022 20:21

Zitten de camera en de reageerbuis altijd op precies dezelfde plek? Want dan zou ik er gewoon een zwarte overlay overheen plakken:
https://i.imgur.com/vrKSH19.jpg (snelle paint als voorbeeld)

Hoe de achtergrond eruit ziet is niet interessant, en leid eigenlijk alleen maar af.

By Tweakers user Macsylver, donderdag 7 juli 2022 20:51

@EJlol klopt dit behoort zeker tot een van de oplossingen.

De beelden die op youtube staan hebben ook allemaal een zwarte overlay om de canvas te vergroten en om de correcties op het beeld te verdoezelen.

Als het simpel gezegd 1 foto was dan had ik dit met de aanwezige Photoshop kennis zeker zo kunnen oplossen. Het probleem zit hem in dat de positie niet geheel statisch is, het plaatsen van monster zal niet altijd exact op dezelfde positie zijn (danwel andere vorm van buisjes). Maar ook de beweging / flexibiliteit in combinatie van de g-krachten zorgt er ook voor dat de positie gedurende het versnellen en afremmen veranderd.

Uiteraard hoeft dit ook niet meteen een probleem te zijn met een gezonde kennis van After effects en wat geduld met het maken van maskers en tracken van de beweging. Echter mist deze op het moment.

Zoals je dan zelf ook benoemd is de achtergrond dan in die situatie ondergeschikt, vooral het buisje geheel door het witte led paneel omringt is. Dit is namelijk in jou voorbeeld prefect terug te zien dat je zo het buisje exact kunt masked en dus alleen deze ziet. De afleiding die jij hier in benoemd is dan ook meteen verdwenen.

Zelf hoopte ik mijn pijlen dan ook te richten op het zo veel mogelijk op te lossen voordat er digitaal een hand aan moet worden gelegd. Maar daar zal ik waarschijnlijk niet aan ontkomen, en zal ik inderdaad naar de juiste mix moeten zoeken.

EDIT: Nu ik dit zo schrijf bedenk ik mij dat dit wellicht ook nog te doen is door een masker / cutout te printen en deze fysiek om de buis heen te plaatsen...

[Comment edited on donderdag 7 juli 2022 20:55]


By Tweakers user Silent7, vrijdag 8 juli 2022 22:29

Jij ziet hetm in de drie bovenstaande plaatjes lijkt wit het duidelijkste, maar goed, dat zijn niet bewegende plaatjes
Dus wat geeft het meeste detail in de uitinedeijke vids?
Weet wat het beste werkt en daarna heb je de uiste setup te pakken

By Tweakers user Silent7, zaterdag 9 juli 2022 17:55

De donkere zoals links lijkt het minste af te leiden van wat je wilt laten zien imho

Maar alledrie zijn geweldig, niet eerst een groeiend YT kanaal opbouwen en dan via community posts dit soort vragen stellen?

By Tweakers user Macsylver, zaterdag 9 juli 2022 21:19

@Silent7

Dank voor je reacties, ik merk vooral dat het erg fijn werkt om een klankbord te hebben met de community of deze nou hier op tweakers is of op youtube of op een ander platform. Zoals gezegd ben ik bevooroordeeld doordat ik al tijden werk met een donkere bucket. Het uitschrijven van de type buckets en vervolgstappen en jullie vragen en suggesties helpen mij dan ook om tot een nieuw beeld te komen.

Nu met dit klankbord kom ik er achter dat het wellicht helemaal niet erg is als er in de loop der tijd nieuwe versies van de buckets komen die nieuwe monsters inzichtelijk kunnen maken. Nu is dat misschien voor mij raar daar de huidige content in 1 vorm de donkere bucket online staat. Maar wanneer er in de toekomst stap voor stap meer variatie in komt dan is dat niet erg zolang de content en verhaal maar goed is uitgewerkt en centraal staat.

Het is namelijk zo dat het monster zelf ook invloed heeft op de keuze van de bucket of het gebruikte licht. Stel deze is erg donker (rode wijn of grafiet) dan zal de meest linker vrijwel geen details weergeven van deeltjes die er in bewegen. Dit zelfde geld voor compleet witte monsters (melk) die in de meest rechter niet goed tot hun recht zullen komen. Uiteindelijk zal er dus ook een keuze moeten worden gemaakt welke bucket wordt gekozen bij welk monster.

Kortom ik merk gewoon dat het erg helpt om dit allemaal uit te schrijven en actief met mensen hierover te spreken, om te zien waar ik dit in de toekomst naar toe kan brengen.

By Tweakers user Silent7, zondag 10 juli 2022 09:09

mooi hoor,
362 subs nu,
Zal inderdaad op yt alle videos eens liken en een commentje schrijven, engagement, vindt yt belangrijk.
Het kan gewoon iet anders dan dat het een keer opgepakt gaat worden door het algoritme, ik heb nu al zin in je 100K sub Q&A :)

By Tweakers user Silent7, zondag 10 juli 2022 09:23

mn zoon geeft het eerste uur na plaatsen reacties op reacties
En na 24 uur gaan ie de comments weer langs en geeft ie hartjes voor de leuksten en duimpjes omhoog aan alle positieven
Ondanks dat ie nauwelijks video's maakt van eens elke twee weken nu soms twee maanden tussen videos, kruipt zijn subcount nog steeds omhoog, zit nu op ~50K

Ik like zn videos altijd gelijk, en wacht een week en dan geef ik duimpjes bij elke positieve post


Als iemand jouw comment liked en als de creator liked of hartje geeft dan krijg je een melding
De hartjes en likes van hem belonen goede commenters en die zijn dan de volgende keer net beetje extra gemotiveerd weer iets leuks te schrijven.
De meldingen brengen de videos weer even onder de aandacht met kans op opnieuw kijken.

By Tweakers user Silent7, zondag 10 juli 2022 19:35

je gist video, die heb ik gepost bij een flink groeiende bakkers channel, want erg interessant, 318 views nu, zou een verschil kunnen maken en is sowieso gaaf om te delen :)

By Tweakers user Macsylver, maandag 11 juli 2022 18:22

@Silent7 Dank voor het meedenken en je support! Dit wordt mega gewaardeerd. Ik ga komende tijd je strategie eens uitproberen en kijken hoe dit voor mij gaat werken. ~50K dat is niet verkeerd, daar kan ik nu alleen nog van dromen :D

In order to comment on this post you need to be logged in. Use this link to log in when you are already a registered user. If you don't have an account you can create one here.