­čž¬ Zalmforel eitjes in hyperzwaartekracht

By Macsylver on zondag 24 juli 2022 20:02 - Comments (6)
Category: Centrifuge, Views: 2.222Voor dit experiment heb ik kapot gemaakte zalmforeleitjes gebruikt, aangezien ze in hun natuurlijke (ei) vorm zeer veerkrachtig zijn en 2500 g kunnen weerstaan waardoor er niks te zien is.

In hyperzwaartekracht zullen de eitjes (wanneer niet kapot gemaakt) slechts vervormen tot het punt dat deze elkaar beginnen te raken waarbij de lege ruimte die normaal tussen de eitjes aanwezig is verdwijnt. Zelfs na 45 minuten onder 2500 g barsten de eitjes niet open, wat ik mij dus nu afvraag is hoeveel g krachten kunnen deze eitjes nu weerstaan?

Daar er niet veel veranderingen te zien zijn wanneer de zalmforel eitjes zich in hyperzwaartekracht bevinden heb ik hiervan nog geen filmpje geplaatst, echter mocht het zo zijn dat jullie deze ook graag zien dan zal ik deze later aan de blogpost toevoegen.

Welk hyperzwaartekracht experiment of scheiding zou je graag in de centrifuge willen zien?

The Centrifuge Camera - Bucket Design Updates

By Macsylver on donderdag 7 juli 2022 11:48 - Comments (9)
Category: Centrifuge, Views: 1.611

In de afgelopen twee tweakblogs (1 - 2) heb ik jullie geïntroduceerd met het project The Centrifuge Camera. In de geplaatste filmpjes konden jullie zien hoe verschillende monsters gescheiden werden onder 2500 keer de zwaartekracht van de aarde.

Om deze registratie te verbeteren is er achter de schermen druk gewerkt aan een aantal updates voor The Centrifuge Camera. Bij deze updates lag de focus voornamelijk op de volgende punten die waren benoemd in de voorgaande blogs als "verbetering nodig".

- Camera Scherpstellen, uitlijning & plaatsing.
- Egale achtergrond (wit, grijs, zwart en of chroma key)
- Belichting (vooral bovenste gedeelte van de reageerbuis)

Andere genoemde punten waren in het voorgaande proces van kleine iteraties al verholpen.

- Betere fixatie van buishouder om de kans op monster beweging te verkleinen
- Blokkeren van de status-LED's op de cameramodule (reflectie in reageerbuis)
- Reageerbuisjes van hogere kwaliteit, deze zijn helaas behoorlijk bekrast en gaan soms kapot

Echter de combinatie van de 3 openstaande gewenste verbeteringen kosten wat meer tijd en moeite.
In de onderstaande foto kun je het verschil zien van de afgelopen tijd.

https://cdn-images-1.medium.com/max/720/1*ieDdUP-VSGGDYDkZnKHsEQ.jpeg

- [links] De "eerste" bucket houder met inserts te zien die ik gebruikt heb in de video registraties. Een complete donkere bucket met inserts (Uiteraard heb ik nog veel meer voorgaande versies gemaakt echter zie ik dit als het nieuwe "0 punt" waar uit de volgende verbeteringen moeten plaatsvinden). Voor de verlichting van het monster is er in de deksel van de centrifuge een led ring geplaatst die door de reflecties uiteindelijk het licht vanuit de bovenkant in de bucket schijnt.

- [midden] Dezelfde donkere bucket met inserts echter bij deze is er nu een led-paneel aan de achterkant dat het monster geplaatst. Waardoor deze niet alleen van de bovenkant wordt belicht maar nu ook vanaf de achterkant.

- [Rechts] De laatste iteratie een witte versie van de bucket en inserts. Net als de middelste bucket heeft deze een led-paneel aan de achterkant en lichtinval aan de bovenkant van het monster.

Daar ik in de afgelopen maanden alleen maar gewerkt heb met een donkere bucket is mijn voorkeur geneigd naar het donkere totaalbeeld. Prettiger voor de ogen en meer contrast en daardoor "ambiance. Esthetiek zou echter op de tweede plaats moeten staan en functionaliteit is hierin van groter belang als we in de toekomst beter inzicht willen vergaren over de monsters die in de centrifuge gaan. Het volgen van de deeltjes in de verschillende monsters is hierin van groter belang. De uniformiteit van de witte bucket helpt hier dan ook enorm is mijn verwachting.

Misschien moet ik echter gewoon gaan voor alle bovenstaande opties en deze in de komende iteraties nog verder verbeteren.

Geplande opvolgende updates:
- De rechter bucket is de nu meest recente bucket, hierin zal ik proberen de uitlijning te verbeteren zodat monster en camera zo parallel mogelijk ten opzichte van elkaar komen te staan. Daarnaast zou ik het framework van de camera moeten verstevigen zodat deze nog minder vervormd / verplaatst door de g-krachten. Hopelijk helpt dit alles om de toch al lastige ultragroothoek / fisheye op zijn plek te houden voor een minder vertekend beeld.

- De geupdate versie van de rechter bucket zal ik dan uiteindelijk gebruiken voor het design van de middelste bucket met daarbij het idee om het licht als een complete ribbon van boven naar beneden door midden van het beeld te laten lopen, als dit lukt is er ook wat meer uniformiteit en is er wat meer zicht ook op de bodem van de buis.

- De meest linker bucket zal dan hetzelfde kunnen zijn als de middelste echter zonder led panelen.

Hoe dan ook, de focus en uitlijning zal komende tijd nog wel een probleem blijven daar het parallel krijgen van de camera (met een ultra groothoek / fisheye lens) met het monster met de aanwezige ruimte een flinke uitdaging is wanneer ook deze onder de G-krachten onderhevig is aan (miniscule) verplaatsingen.

Zoals gezegd heb ik een lichtelijk vooroordeel over de bucket keuze dus ben erg benieuwd naar jullie keuze als het gaat om kleur en licht opties.

Daarnaast hoor ik het graag als mensen nog leuke idee├źn of inhoudelijke feedback / tips hebben om het eindresultaat te verbeteren.

The Centrifuge Camera - Will it separate?

By Macsylver on zaterdag 5 februari 2022 14:44 - Comments (6)
Category: Centrifuge, Views: 1.632

Na aanleiding van jullie enthousiasme,reacties en suggesties op de vorige blogpost hierbij een update.

Niet alleen technisch is er vooruitgang geboekt maar ook op content. Enkele van jullie voorgaande suggesties zijn dan ook vastgelegd, en hieronder terug te zien in betere kwaliteit dan voorheen.

Het scheidingsproces van verschillende monsters in een laboratorium centrifuge 4.000RPM / 2.500gAchtergrond info:
Het scheidings process wordt zichtbaar gemaakt door een camera die zich in de centrifuge bevindt parallel aan het monster. Zowel de camera en het monster kunnen los van elkaar als een insert in een bijbehorende bucket geschoven worden. Deze bucket ook wel swing bucket genoemd kan vervolgens bevestigd worden aan de rotor arm. In rust zullen deze swing buckets verticaal gepositioneerd zijn ten opzichte van de rotor arm. Wanneer de rotor begint te draaien zullen de swing buckets 90 graden draaien naar en horizontale positie.

http://1.bp.blogspot.com/-HN0OUpChKVI/UNjOtBDsbSI/AAAAAAAAA9g/RK_tfvX3TjQ/s1600/centrifuge21.jpg
Bron

Setup & technische aspecten:
Vele vroegen in de reacties van het vorige blog om een meer inzicht van de setup en zijn technische aspecten. Mix van foto's, video's en render's over de tijd heen, het kan zijn dat er een ouder of nieuwer design te zien is.Ondertussen is er een bracket ontworpen zodat de ipad mini er vast op zit.
https://miro.medium.com/max/700/1*d8rR14gralAF0Ao167SnxQ.jpeg

Daarnaast een render van het gehele ontwerp van de rotor (origineel) en de custom buckets met de inserts. Sommige delen zijn laser gesneden 5mm alu en gezet, anderen onderdelen zijn 3D geprint.
https://miro.medium.com/max/700/1*fpdIMEF4e8EHVDUYIR0TLQ.png

Uiteraard is er nog wel het een en ander dat ik graag verbeter op dit moment is dat hoofdzakelijk de centrifuge buisjes. Ondertussen heb ik een partij gevonden die de juiste buisjes kan leveren. :) - Reageerbuisjes van hogere kwaliteit, deze zijn helaas behoorlijk bekrast en gaan soms kapot. Over de tijd heen zullen er vast nog wel meer dingen veranderd worden :+

Erg benieuwd naar jullie reacties; Feedback, tips, tricks en of idee├źn van jullie mede Tweakers.


Wat zou jij gecentrifugeerd willen zien?

Komende tijd zal ik me bezig houden met het uitvinden van het juiste format van deze Youtube Channel en de bijbehorende content dat in de scope van het project past. Daarnaast voor de geïnteresseerde is er een live stream op Twitch zodra er nieuwe monsters worden gecentrifugeerd.

Het scheidingsproces van volle melk in een laboratorium centrifuge nl

Door Macsylver op zaterdag 15 januari 2022 18:00 - Reacties (17)
Categorie: Centrifuge, Views: 3.573

De afgelopen maanden heb ik gewerkt aan het visueel maken van het scheidingsproces dat plaatsvindt wanneer monsters tijdens het centrifugeren aan hoge g krachten worden blootgesteld.

Als laborant was ik altijd gefascineerd in hoe dit proces er in de centrifuge zelf uit zou zien. Ik had eenvoudig alleen visueel kennis van het "pre-centrifuge" monster en het "post-centrifuge" monster. Uiteraard is er in de boeken en online een duidelijke verklaarbare theorie die ons vertelt hoe en waarom ons monster tot zijn "post-centrifuge" stand is gekomen (en hoe we dit kunnen doen). Echter het live bekijken van het scheidings proces was niet mogelijk.

Daar ik zelf al jaren niet meer op een laboratorium werkzaam ben, lag de focus op het verkrijgen van een betaalbare centrifuge (een grote vloer, high speed of ultracentrifuge, die kan koelen of verwarmen zat er helaas niet in). Budget technisch was het op de 2de hands markt al een hele uitdaging om een benchtop centrifuge te vinden voor een redelijke prijs zonder al deze (gewenste) functies.

De focus in de zoektocht begon dan ook naast prijs zicht te focussen beschikbare bucket inhoud en gewicht limiet. Daar er voor dit project niet alleen monsters in de centrifuge bucket plaats moesten nemen maar ook de benodigde elektronica om dit op te nemen.

Na het vinden van verschillende mogelijke kandidaten die budget technisch interessant waren, was het tijd om elke van elke kandidaat de rotor en de buckets in 3D na te maken. Hierdoor kon ik vooraf al bepalen of de aanwezige hardware zou gaan passen (zowel gewicht als afmetingen) of niet.

Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat bij geen van de 2de hands benchtop centrifuges de buckets groot genoeg waren om alle elektronica kwijt te kunnen in de sample bucket(s). In de afgelopen tijd is er daarom ook veel tijd besteed aan het 3D ontwerpen van custom buckets die in de rotor geplaatst worden als vervanging van de originelen buckets. (Hier zou ik graag in de komende blog posts dieper op willen ingaan mocht daar animo voor zijn.)

Afgelopen week was het dan zover en kon ik het initi├źle idee dat ik had uitvoeren! Uiteraard zijn er heel wat test runs gedraaid in de afgelopen tijd echter deze wou ik graag al met jullie delen.


Het scheidingsproces van volle melk in een laboratorium centrifuge 4.000RPM / 2.500g (RCF)

Afhankelijk van de straks uitgevoerde experimenten met verschillende monsters (met eventuele "hulpstoffen") hoop ik te komen tot mooie visuele inzichten van het centrifuge proces.

Uiteraard is er nog wel het een en ander dat ik graag verbeter:
- Camera Scherpstellen, uitlijning & plaatsing.
- Egale achtergrond (wit, grijs, zwart en of chroma key)
- Betere fixatie van buishouder om de kans op monster beweging te verkleinen
- Belichting (vooral bovenste gedeelte van de reageerbuis)
- Blokkeren van de status-LED's op de cameramodule (reflectie in reageerbuis)
- Reageerbuisjes van hogere kwaliteit, deze zijn helaas behoorlijk bekrast en gaan soms kapot.

Erg benieuwd naar jullie reacties; Feedback, tips, tricks en of idee├źn van jullie mede Tweakers.

POST UPDATE:

Na aanleiding van de onderstaande reacties zojuist een extra video ge├╝pload, deze video geeft een kleine blik achter de schermen. Mochten er specifieke vragen zijn m.b.t hoe ontwerp, keuze van electronica en materialen tot stand is gekomen dan hoor ik dat uiteraard graag. Andere gerelateerde vragen mogen uiteraard ook :+

Wellicht is het handig om een dedicated topic over dit project te openen in plaats van een blog?POST UPDATE 2 :
Daar er veel enthousiasme is, heb ik besloten om vandaag een kanaal aan te maken. In de komende weken maanden zal ik stap voor stap het kanaal proberen vorm te geven. Mochten er tips, tricks, feedback zijn van mede tweakers hoe dit het beste aan te pakken dan hoor ik dit graag.

[Youtube] The Centrifuge Camera Channel

Wat zou jij gecentrifugeerd willen zien?